Nederlandse exporteurs maken zich niet druk over een mogelijk Brexit, een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Afgelopen jaar verdiende Nederland 20 miljard euro aan de export naar het VK.
Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van kredietverzekeraar Atradius, exportvereniging Fenedex en ondernemersvereniging EVO onder vierhonderd leden en klanten.
Twee op de drie exporteurs denken dat het Verenigd Koninkrijk ook na het referendum van volgende week donderdag nog tot de Europese Unie behoort.
Een even grote groep denkt dat als het tot een Brexit komt de gevolgen zullen meevallen. Ze gaan er vanuit dat er dan waarschijnlijk een Brits-Nederlands handelsakkoord komt dat ervoor zorgt dat de invoertarieven beperkt blijven.
Een derde van de ondervraagden vreest wel voor de gevolgen van een Brexit. Ze voorzien met name hogere kosten, extra papierwerk en ingewikkeldere procedures bij export naar het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn ze bang voor wisselkoersschommelingen.
Ruim negen op de tien ondernemers zeggen de berichtgeving over het aankomende referendum te volgen. Een Brexit heeft naar verwachting van onder meer het Centraal Planbureau (CPB) gevolgen voor de Nederlandse economie, vooral vanwege de nauwe handelsbetrekkingen. Wat er dan precies gaat gebeuren is echter nog onduidelijk en dat maakt het volgens bedrijven lastig zich voor te bereiden.
Nederlandse export naar Verenigd Koninkrijk
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vrijdag dat Nederland vorig jaar 20 miljard euro verdiende aan de export naar het Verenigd Koninkrijk. Het grootste deel van die opbrengsten komt per saldo op het conto van de dienstensector. Alleen aan de uitvoer naar Duitsland wordt nog meer verdiend.
De uitvoer van goederen en diensten naar het Verenigd Koninkrijk was vorig jaar goed voor 20 miljard euro. Daarmee is het land na Duitsland de belangrijkste exportbestemming voor Nederland.
(klik voor uitvergroting)
Volgende week donderdag gaan de Britten naar de stembus om zich uit te spreken over uittreding uit de Europese Unie. Eerder waarschuwde onder meer het Centraal Planbureau (CPB) voor de economische gevolgen van een zogenoemde Brexit voor Nederland, omdat daardoor de handel wordt bemoeilijkt. Volgens het CPB zou Nederland dan in de periode tot 2030 zo'n 10 miljard euro mislopen.
Bijdrage export VK aan Nederlandse economie
De exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij droeg het afgelopen jaar volgens het CBS 1,4 procent bij aan de economie. De export van diensten is met 1,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bijna even groot.
Uiteindelijk leverden diensten meer op dan goederen, omdat voor de export van goederen vaak ook eerst spullen, zoals grondstoffen en halffabricaten ingevoerd moeten worden.
(klik voor uitvergroting)
Nederland verdient ook aan de wederuitvoer van goederen, voornamelijk hightech- en chemische producten. De bijdrage van dat deel van de export aan de economie is met 0,4 procent het laagst.
In vergelijking met de andere Europese landen is Nederland bij de goederenexport sterk gericht op het Verenigd Koninkrijk. De export naar dat land maakt ruim 9 procent uit van de totale goederenexport. Alleen Ierland (bijna 14 procent) is sterker gericht op het Verenigd Koninkrijk. België zit vlak achter Nederland.
Na Duitsland (42,2 miljard euro) en het Verenigd Koninkrijk leverde export naar België met 17,9 miljard het meest op. Uitvoer naar de Verenigde Staten en Frankrijk brachten daarna ieder ongeveer 15 miljard euro in het laatje.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl